φακες σαλατα


Ένας πολύ απολαυστικός τρόπος για να τρώμε τις φακές τώρα το καλοκαίρι. Ελαφρύ φαγητό, υγιεινό και με λίγες θερμίδες. Μπορείτε να το φάτε σαν κυρίως ελαφρύ γεύμα ή και σαν συνοδευτικό για το ψητό σας (είναι ιδανικό συνοδευτικό για το ψάρι). Βασικό συστατικό οι φακές και τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις  και τη φαντασία σας!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. φακές (χονδρές κατά προτίμηση)
1 φύλλο δάφνης
1 μελιτζάνα
1 κολοκύθι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αγγούρι σε λεπτές φέτες
1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ντομάτα κομμένη σε καρέ
2 κ.σ. ελιές σε ροδέλες
3 κ.σ ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικού
Αλάτι, πιπέρι
Κρέμα βαλσαμικού για το στήσιμο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε τις φακές με αλάτι και ένα φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Κόβετε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι σε λεπτές φέτες, αλατοπιπερώνετε και ψήνετε  στο grill. Όταν είναι έτοιμα, τα βάζετε σε ένα μπολ με 1 κ.σ λάδι και 1 κ.σ. ξύδι και τα αφήνετε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσετε τη σαλάτα. Σε βαθύ σκεύος βάζετε τις φακές, τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το αγγούρι, αλάτι και  πιπέρι και ανακατεύετε. Συνεχίζετε με τις ελιές, το υπόλοιπο λάδι και ξύδι και τα μαριναρισμένα λαχανικά. Ανακατεύετε καλά και παγώνετε τη σαλάτα στο ψυγείο. Σερβίρετε με κρέμα βαλσαμικού και απολαύστε την λαχταριστή σαλάτα σας!
*μπορείτε να προσθέσετε και παραπάνω ελαιόλαδο αλλά αν θέλετε να γλυτώσετε θερμίδες, με τη συγκεκριμένη δοσολογία βγαίνει υπέροχη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις