κολοκυθοπιτα αλμυρη


Η ιδανική εποχή για να φτιάξεις φαγητά με κύριο συστατικό το «κολοκυθάκι». Τα βρίσκεις σε αφθονία, οικονομικά και είναι πολύ πιο γευστικά. Γι’ αυτό έφτιαξα μία από τις αγαπημένες μου πίτες: κολοκυθόπιτα με τυρί φέτα και φύλλο κρούστας…


Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 1/2 κιλό περίπου φέτα
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • μερικά φύλλα δυόσμου
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3-4 κ.σ. τραχανά η σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα τρυπητό. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και περιμένουμε 20’ να βγάλουν τα υγρά τους. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το δυόσμο και τα κρεμμυδάκια. Πιέζουμε τα κολοκυθάκια να βγάλουν τα υγρά τους και τα  τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τη φέτα τριμμένη, τον τραχανά και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο (χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο λάδι για να λαδώσουμε τα φύλλα μας). Αλείφουμε με λάδι το φύλλο και από πάνω τοποθετούμε τα μισά περίπου φύλλα μας σε σουρωμένες λωρίδες και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Ρίχνουμε όλη τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε δύο φύλλα ώστε να περισσεύουν από το ταψί μας. Λαδώνουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα σε σουρωμένες λωρίδες. Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει από το ταψί ώστε να φτιάξουμε έναν μικρό κόθρο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό. Χαράζουμε την πίτα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50’ περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις