παστιτσιο


Αγαπημένο φαγητό που ,μαζί με το μουσακά είναι τα φαγητά που συναντάς  πιο συχνά στα οικογενειακά τραπέζια  και στα τάπερ της μαμάς! Όμως , επειδή θεωρείται  βαρύ, και  σίγουρα ένα φαγητό που χρειάζεται κόπο να το φτιάξεις, ίσως κάποιοι το στερούνται. Γι’ αυτό έχω κάνει μία πιο ελαφριά εκδοχή και σίγουρα πιο απλή! Δοκιμάστε το!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
700 γρ.  περίπου κιμά μοσχαρίσιο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 συσκευασία ντομάτα στον τρίφτη (300 γρ.)
1 κύβο ζωμό κρέατος (εγώ έβαλα σπιτικό που είχα στην κατάψυξη)
1 ξύλο κανέλας
Θυμάρι (καλύτερα φρέσκο)
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. ζάχαρη
Σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού κάψει ρίχνουμε τον κιμά. Τον σπάμε και τον ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και αφού εξατμιστούν τα υγρά, προσθέτουμε τον πελτέ να σωταριστεί. Μετά από 2 ‘ περίπου προσθέτουμε τη ντομάτα, τον κύβο, την κανέλα, το θυμάρι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20-30’.στο τέλος βγάζουμε το κανελόξυλο.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 λίτρο γάλα
4 -5 κ.σ. αλεύρι
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γρ. κεφαλογραβιέρα
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Όταν απλά ζεσταθεί, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας σφιχτός χυλός. Προσθέτουμε το γάλα λίγο –λίγο και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα ώσπου να δημιουργηθεί μία κρέμα. Όταν χυλώσει και κάνει φουσκάλες είναι έτοιμη και αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τυρί, τρίβουμε μισό μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι
4 κ.σ. φρυγανιά  τριμμένη

Βράζουμε τα μακαρόνια και τα λαδώνουμε με 2 κ.σ λάδι. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τον κιμά και με  150 γρ. τυρί. Λαδώνουμε ένα ταψί με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με τη μισή φρυγανιά. Ρίχνουμε το μίγμα με τα μακαρόνια στο ταψί και από πάνω σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την υπόλοιπη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ (35’ περίπου).
*το μέγεθος του ταψιού εξαρτάται από το πόσο χοντρό θέλουμε να βγει το παστίτσιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις